Przepisy

sobota, 27 października 2012

Orzechowy łosoś


Łosoś. 
Wyborny smak, piękny kolor i szlachetne pochodzenie.
Wśród nas ma niezbyt wiele fanów, bo mówi się że to droga, sztuczna ryba.
Wielu z Was jej nie lubi, tak samo jak wielu innych ryb(choć szczerze myślę, że bardziej z powodu ości niż smaku :P ) to łosoś jest naprawdę fantastyczny zrówno do przygotowania jak i w smaku. Duszony, pieczony, wędzony, a nawet i surowy - łosoś, sprawdzi się w każdej sytuacji!
Dziś prezentuje Wam przepis na przepysznego łososia w orzechowej skorupce.

Składniki dla 4 osób:
Łosoś:
-1 płat filetu z łososia
-1 bułka
-2 łyżeczki musztardy
-1 jajko
-sól
-kolorowy pieprz
-1/2 cytryny
-oliwa z oliwek
-100g orzechów włoskich łuskanych
Dodatki:
-500g fasolki szparagowej mrożonej lub świeżej zielonej
- 4 szt. sera grillowego (np. Arla Grill Cheese)
-4 łyżeczki konfitruy z żurawiny

Przygotowanie:
Przede wszystkim musimy zamarynować łososia, żeby stracił swój specyficzny "rybny" zapach.
Filet kroimy na 4 części, wkładamy do stalowej lub szklanej miski, solimy, pieprzymy, obficie skrapiamy sokiem z cytryny i zalewamy odrobiną oliwy.
Taki łosoś na godzinkę ląduje w naszej lodówce.
W tym czasie spokojne zdąrzymy połupać sobie orzechy lub w wersji dla leniwych oglądamy program w tv, bo mamy już łuskane orzechy. Tak naprawdę w tym przypadku dobre będą każde orzechy :włoskie, pistacjowe, ziemne. Wszystko zależy od tego jakie mamy pod ręką.
W czasie oczekiwania na łososia gotujemy fasolkę w osolonej wodzie.
Teraz najfajniejsza część. Rozwalanie orzechów. Jak to zrobicie to już wasza sprawa, tłuczek do mięsa, wałek do ciasta, moździerz, co kto woli :)
Ja osobiście nie potrafię w kuchni rozstać się z moją Żyrafą, czyli blenderem.
Orzechy razem z bułką rozdrabniam więc z nim, aby powstała wspaniała panierka do ryby.
W głębokim talerzu rzbijamy jajko i bełtamy je razem z 2 łyżeczkami musztardy.
Naszego łososia panierujemy najpierw w naszej mieszaninie z musztardy i jajka a następnie w orzechach z bułką.
ALE TUTAJ WAŻNA UWAGA!
Panierujemy tylko po stronie bez skóry.
Rozgrzewamy tłuszcz i delikatnie kładziemy łososia zaczynając smażyć od strony panierki.
Fasolka powinna nam się właśnie ugotować, odcedzamy ją i pozsotawiamy pod przykryciem, aby nie wystygła i grzecznie czekała na resztę składników.
Rozgrzewamy patelnię grillową, na której grillujemy ser.
I w sumie to by było na tyle. Teraz wystarczy wszystko wyłożyć na talerz.
Fasolkę, ser, na nim nasz wspaniały łosoś i odrobina żurawiny do dekoracji i do smaku.
Smacznego! :)

1 komentarz: