Przepisy

niedziela, 28 października 2012

Stek wołowy z sosem grzybowym

Wołowina należy do najwartościowszych mięs pod względem wartości odżywczych!
Wbrew pozorom ma wiele witamin no i białka.

A przede wszystkim jest po prostu pyszna!
Dzisiaj zgodnie z obietnicą pokażę Wam jak przygotować najsmaczniejszą wołowinę z sosem grzybowym.
Do obiadu dla 4 osób potrzebować będziemy:
-4steki wołowe o grubości 2,5cm każdy
-500g pieczarek
-2 łyżki masła
-200ml białego wina półwytrawnego
-2 cebule czerwone
-100ml śmietany 30-36%
-200g mieszanki sałat ze świeżym szpinakiem (ja używałam mieszanki hiszpańskiej z Piotra i Pawła)
-tarty ser grana padano lub parmezan, około 20 g
-100g pomidorków koktajowych
-800g małych ziemniaczków   (np.Patatki z Almy)
-przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, gałązka świeżego rozmarynu,tymianek,papryka słodka, bazylia suszona
-sos winegret

Przygotowanie:
Steki obficie prószymy świeżo zmielonym pieprzem i listkami rozmarynu. Odkładamy na 20minut.
Ziemaniki myjemy kroimy na połowki. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Solimy. Doprowadzamy do wrzenia i....nie gotujemy dalej! :)
Odcedzone ziemniaczki wrzucamy na dużą patelnie, podlewamy odrobiną oliwy i przyprawiamy dość sporą ilością ziół: papryką, bazylią tymiankiem i w miarę potrzeby jeszcze solą, ale z tym lepiej poczekać aż zmiękną. I co dalej? Smażymy, co chwile mieszając, na najmniejszym ogniu, aż do miękkości.
Pieczarki kroimy w plastry.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła, wrzuć pieczarki i smaż.
Rada: aby pieczarki nie stały się ciemne, kiedy wrzucisz je na patelnię skrop je odrobiną soku z cytryny.
Cebulę pokrój w pióra, połowę wrzuć do pieczarek( drugą połowę używać będziemy do sałaty)
Kiedy pieczarki i cebula zmiękną przypraw je solą i pieprzem i wlej 100ml wina.
Wino musi się zredukować (połowa musi odparować). Kiedy już się to stanie wlej śmietankę i poczekaj aż sos lekko zgęstnieje.
Teraz rozgrzej patelnię pod steki. Smaż je na dość mocnym ogniu na łyżce masła z oliwą aż do zarumienienia z obu stron.
W tym czasie przygotuj sałatkę. Na talerzę rozłóż sałatę, na wierzch połóż pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajowe, posyp parmezanem i polej sosem winegert. Oczywiście najlepiej zrobić go samemu, ale jeśli nie mamy czasu lub ochoty to oczywiście może być taki "z papierka".
Zarumienione steki wrzucamy do piekarnika na 200st. na 9 minut. W ten sposób zrobimy steki "medium" czyli średnio wysmażone. 
Na talerz wykładamy sos pieczarkowy, na niego steki, obok ziemniaczki i wcześniej mieliśmy już przygotowaną sałatę.
Teraz już nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz