Przepisy

niedziela, 28 października 2012

Zapiekane jabłka pod francuską pierzynką



Anglicy mawiają: "Zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci wcale potrzebny."
Jabłka chronią przed zawałem i zaparciami, wzmacniają zęby i ułatwiają odchudzanie.

Dzisiejszy deser może nie ułatwi odchudzania, ale na pewno powinien wszystkim smakować.
Do jego przyrządzenia potrzebne nam będą:
-1kg jabłek
-100g rodzynek
-50g wiórków kokosowych
-100ml nalewki (malinowej, wiśniowej, w sumie to jaką macie pod ręką)
-płat ciasta francuskiego
-pół tabliczki białej czekolady
-250ml śmietany 36%
-2łyżki cukru pudru
-pół tabliczki mlecznej czekolady

Przygotowanie:
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne.Kroimy w grubą kostkę.
Rodzynki zalewamy gorącą wodą do namoczenia.
Białą czekoladę kroimy drobno lub ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Do miski wrzucamy jabłka, odcedzone rodzynki, wiórki kokosowe, białą czekoladę i zalewamy nalewką.
Wszystko mieszamy dokładnie i przekładamy do małych foremek do zapiekania.
Ciasto francuskie kroimy na cienkie paski i układamy na wierzchu jabłek, aby powstała piękna krateczka z ciasta.
Całość wstawiamy do piekarnika na 180st. do momentu zabrązowienia się ciasta na wierzchu (około 15 minut).
W tym czasie rozpuszczamy czekoladę mleczną w wodnej kąpieli.
A śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Upieczone jabłka dekorujemy bitą śmietaną i płynną czekoladą.
Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz