Z pewnością nie jeden raz chciałyście wyrzucić wszystko przez okno, rozbić talerze i zostawić wszystko w diabły.
Powód?
Niepowodzenie w kuchni.
Niestety drobne potknięcia zdarzają się każdemu, nawet mistrzom garnka!
Dziś chciałam Wam przedstawić kilka trików które uratują Was przed katastrofą.
Owoce i warzywa
Zioła i sałata są już lekko zwiędnięte?
Włóż je do zimnej wody z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej, a odzyskają swą świeżość.
Kalafior, czy kapusta nieprzyjemnie pachną podczas gotowania.
Jak sobie z tym poradzić?
Wrzuć na
chwilę do garnka kawałek suchej skórki chleba, a następnie ją wyjmij.
Aby skórka cytryny albo pomarańczy podczas ścierana nie przyklejała
się do tarki, wystarczy wcześniej posmarować powierzchnię tarki
odrobiną oliwy.
Co zrobić żeby pieczarki nie ściemniały i wciąż był bielusieńkie?
Po oczyszczeniu skrop je sokiem z cytryny. Nie
ściemnieją.
Tak samo możesz zrobić z jabłkami, gruszkami, bananami i selerem.
Co zrobić, aby ziemniaki w mundurkach nie pękały podczas gotowania?
Dodaj do wody kilka
kropel octu.
Co zrobić abyś nie zalewała się łzami podczas
krojenia cebuli?
Wystarczy przed szatkowaniem włożyć ją do lodówki na
pół godziny albo do zamrażalnika na kilka minut.
Co zrobić, żeby drobne owoce nie kleiły się podczas zamrażania?
Najpierw trzeba
je umieścić na plastikowej lub styropianowej tacce albo talerzyku,
potem zapakować i dopiero włożyć do zamrażarki.
Mięso i ryby
Mięso natarte sokiem z cytryny
szybciej zmięknie podczas smażenia, gotowania, duszenia lub pieczenia. Z
kolei ryba natarta sokiem cytrynowym będzie znacznie delikatniejsza w
smaku.
Pieczony drób będzie miał złocistą i chrupiącą skórkę, jeśli na
kwadrans przed końcem pieczenia posmarujesz go stopionym masłem, miodem
lub natrzesz go kostką lodu.
Mamy radę dla osób, którym ciemnieje rosół podczas gotowania. Zbierz
szumowiny łyżką, a do garnka dodaj: albo malutką obraną cebulę albo
kilka kostek lodu – w pewnym odstępie czasowym.
Panierka na kotletach czy rybach będzie się lepiej trzymać, jeśli
porcje gotowe do smażenia wstawisz na około pół godziny do lodówki.
Zawsze smaż ryby bez przykrycia. Tylko wtedy będą chrupkie. I
pamiętaj, że nie powinno się smażyć na jednej patelni różnych rodzajów
ryb.
Przesoliłaś zupę? Dodaj do niej jeden lub dwa obrane surowe ziemniaki i ponownie zagotuj.
Mięso podczas smażenia nie zrobi się łykowate, jeśli będziesz je podlewać tylko ciepłym płynem; najlepiej sosem albo rosołem.
Świeżą rybę łatwiej obierzesz z łusek, jeśli wcześniej pokropisz ją
octem i odstawisz na około 10 minut.
Ryba szybko się rozmrozi, jeśli
zalejesz ją mlekiem lub wodą mineralną.
Jajka, śmietana, mleko, ser
Żeby jajka smażone na patelni nie przywierały do dna, na rozgrzanym
tłuszczu trzeba najpierw zrumienić szczyptę mąki. Pamiętaj również, żeby jajka sadzone będą lśniące i miały zwartą konsystencję, NIE
można ich solić podczas smażenia.
Jajka nie pękną podczas gotowania, a
także łatwiej później obiorą się ze skórki, jeśli dodasz do wody
szczyptę soli lub kilka kropel soku z cytryny. Z pęknięciem poradzisz
sobie także, jeśli na czubku jajka zrobisz maleńką dziurkę przed
ugotowaniem.
Prosty trik: miękki ser żółty łatwiej zetrzesz na tarce, jeśli
wcześniej włożysz go na pół godziny do zamrażarki.
Żeby zabielana
śmietaną zupa się nie zwarzyła, można wymieszać ją wcześniej z 2-3
łyżkami mleka, najlepiej słodkiego.
Mleko nie wykipi, jeżeli ścianki
garnka posmarujesz mlekiem lub margaryną na wysokości około 5 cm ponad
powierzchnią mleka.
Surowe żółtka przed dodaniem do gorącej zupy należy
lekko ubić z odrobiną wody lub mleka – dzięki temu nie zetną się w mało
apetyczne skrzepy.
Sposób na wysuszony ser żółty: wystarczy zalać go świeżym mlekiem i
odstawić na kilka godzin.
Śmietanka dobrze się ubije, jeśli wcześniej
zostanie porządnie schłodzona, a podczas ubijania dodasz szczyptę soli.
Pamiętaj także o schłodzeniu miski i trzepaczki. I nigdy nie ustawiaj
miksera na najwyższe obroty, bo zamiast piany zrobi się masełko.
Słodkości
Sposób na wysuszony ser żółty: wystarczy zalać go świeżym mlekiem i
odstawić na kilka godzin.
Podczas pieczenia ciasta drożdżowego warto wstawić do piekarnika
blaszaną miskę z wodą. W ten sposób ciasto nie będzie zbyt suche.
Posyp powierzchnię świeżo przygotowanego budyniu cukrem – nie wytworzy się na nim kożuch.
Jeśli ciasto z polewą wstawisz do lodówki, polewa straci połysk. I
pamiętaj, że ciasta z polewą dłużej zachowują wilgotność.
W cieście
pojawiły się grudki? Dodaj do niego kilka kropli oliwy lub oleju!
Wilgotne i miękkie ciasta biszkoptowe i torty łatwiej się pokroją,
jeśli wcześniej zanurzysz nóż w ciepłej wodzie.
Ciasto łatwiej wydobędziesz z formy, jeśli po wyjęciu z piekarniku
blachę postawisz na mokrej ściereczce lub zanurzysz ją na chwilę w
wodzie.
Placek owocowy nie będzie miał zakalca i będzie kruchy, jeśli przed
ułożeniem owoców posmarujesz jego wierzch lekko ubitym białkiem oraz
oprószysz mąką.
Inne
Chleb dłużej zachowa świeżość, gdy do pojemnika, w którym go przechowujesz, wstawisz świeże jabłko.
Tłuszcz nie będzie pryskał na patelni, jeżeli dodasz do niego szczyptę soli!
W pojemnikach z mąką, kaszą i ryżem nie zalęgną się szkodniki, jeśli włożysz do środka po listku laurowym.
Ciasto lepi się do wałka? Przykryj je folią spożywczą lub papierem śniadaniowym i dopiero rozwałkuj.
Dobre efekty daje także włożenia wałka do lodówki na pół godziny.
Filiżanki i szklanki z ciemnym nalotem od kawy lub herbaty najlepiej
czyścić solą.
Aby podczas smażenia na patelni tłuszcz nie pryskał warto posypać ją odrobiną soli.
Jeśli chcesz pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z dłoni (np. po
sprzątaniu) umyj je sokiem z cytryny. Sok z cytryny świetnie też wybawia
przebarwienia na dłoniach powstałe na skutek obierania warzyw.
Jeśli chcesz odświeżyć sztućce ze stali nierdzewnej włóż je do wody w
której gotowały się ziemniaki. Potem umyj i wytrzyj do sucha. Sztućce
będą jak nowe.
Niketore z tych trikow znalam, ale wyczytalam kilka nowosci, ktore napewno przydadza sie w mojej kuchni :)
OdpowiedzUsuńFajne rady, a kącik ma nazwę zupełnie jak mój blog: Czary Mary Gary...;)Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń