Sezon na dynie w pełni, więc trzeba to wykorzystać.
Dziś chciałam Wam zaproponować aromatyczną zupę z dyni z kurczakiem.
Do jej przyrządzenia potrzebujemy:
-1kg dyni
-5skrzydełek z kurczaka
-włoszczyzna
-1cebula czerwona (duża)
-200ml śmietanki 36%
-olej
-sól, pieprz, curry, papryka słodka, oregano
-grzanki
Sposób przygotowania:
Przygotowywujemy rosół. Na gotującą wodę wrzucamy skrzydełka, bądź inne dowolne części kurczaka:). Odszumowujemy. Obiermy włoszczyznę i wrzucamy ją co wywaru. Gotujemy do miękkości warzyw( około 20 minut).
Dynię kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju.
Wrzucamy dynię. Smażymy co jakiś czas mieszając. Do dyni wrzucamy pokrojony imbir oraz posypujemy przyprawą curry.
Cebulę kroimy w pióra.
Gdy dynia zaczyna mięknąć dorzucamy do niej naszą cebulę.
Wywar odcedzamy. Zostawiamy tylko marchewkę
Gdy cebula i dynia będą już miękkie przekładamy je do naszego wywaru i traktujemy moją ulubioną Żyrafą, czyli blenderem :)
Dolewamy śmietankę 36% i przyprawiamy obficie pieprzem a także solą, curry, imbirem i papryką słodką.Zagotowujemy.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryka słodką curry i świeżym oregano. Smażymy do miękkości na patelni.
No i gotowe. Do naszej zupy wrzucamy kurczaka i możemy podawać, najlepiej z grzankami :)
Sezon na dynię w pełni. Taka zupka musi być pyszna! I tan piękny kolorek;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Malwinna