Przepisy

czwartek, 1 listopada 2012

Ciasto marchewkowe z miodem i orzechami

Marchew podobno pochodzi z Chin. Potem jej nasiona rozwiał wiatr po całym świecie. Chociaż teraz, chętniej jedzą ją Europejczycy niż ludzie Wschodu.
A kto je marchewkę, ma piękną skórę!

Chciałam Wam więc pokazać wspaniały i wbrew pozorom bardzo prosty przepis na
ciasto marchewkowe.
Do przygotowania potrzebne nam będą:
-4 duże marchewki
-5 jajek
-2 szklanki mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 szklanka oleju
-1 łyżeczka przyprawy do piernika
-1 szklanka orzechów włoskich (grubo zmielonych)
-0,5 szklanki cukru
-0,5 szklanki miodu

I to byłoby na tyle. Teraz czas przygotować z tego ciasto:
Marchewkę ścieramy na race o drobnych oczkach.
Jajka ucieramy mikserem razem z cukrem do momentu aż zaczną robić się białe.
Wówczas wlewamy olej i miksujemy jeszcze przez chwilę.
A co później?
Wrzucamy jak do wora Mikołaja całą resztę :)
i mieszamy do połączenia wszystkich składników.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ciasto wlewamy do formy wysypanej tartą bułką bądź wyłożonej papierem.
Wybieramy formę w której ciasto zajmie nam 3/4 objętości.
Ciasto pieczemy przez 45-55 minut. W międzyczasie sprawdzamy patyczkiem. Kiedy payczek wyciągamy suchy to znak, że ciasto jest gotowe.
Ciasto jest wilgotne, pełne orzechów, z aromatem miodu i przyprawy do piernika!
Po prostu pycha!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam ciasta marchewkowe :) Twoje wygląda na wilgotne, ale nie zakalcowate, czyli takie, jak lubię najbardziej. Z pewnością wykorzystam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie takie jest! Bardzo wilgotne.
    Właśnie takie ciasta lubię najbardziej ;)

    OdpowiedzUsuń