Przepisy

sobota, 3 listopada 2012

Orient na bani!

Jakkolwiek to brzmi:),  chciałam Wam dziś zaproponować wspaniałą jesienną potrawkę z kurczaka z dynią, pomidorami i odrobiną orientu w postaci imbiru i mleczka kokosowego.

Do przygotowania tego dania potrzebne nam będa:
-3 pojedyncze piersi kurczaka
-400 g dyni
-250 ml mleka kokosowego
-250 ml pulpy pomidorowej
-1 duża czerwona cebula
-sól, pieprz
-1 łyżeczka curry
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki imbiru startego na grubych oczkach
-1 łyżeczka słodkiej papryki
-2 łyżeczki imbiru w proszku
- olej
- natka pietruszki
-1 opakowanie kaszy kuskus

No to zabieramy się do przygotowania:
Kurczaka kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do miski, najlepiej szklanej lub metalowej bo inne nam zafarbują od curry. Przyprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy nasz imbir, parykę, curry, drobno pokrojony czosnek i dodajemy odrobinę oleju. Zostawiamy na 20 minut do zamarynowania.
W tym czasie przygotujemy sobie dynię. Obieramy ją ze skóry, oczyszczamy środek i kroimy w średnią kostkę. Cebulę kroimy w pióra.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy dynię i cebulę. Przyprawiamy solą i imbirem w proszku.
Smażymy do miękkości i przekładamy do miseczki.
Na tą samą patelnię wrzucamy naszego zamarynowanego kurczaka i smażymy do miękkości i zbrązowienia. Następnie dorzucamy dynię, wlewamy mleczko kokosowe i pulpę pomidorową ( jeśli potrawka jest za gęsta możemy dolać odrobinę wody). W miarę potrzeby dopraw jeszcze solą, curry i imbirem.
Zagotuj osoloną wodę. Do miski wrzuć kukus i zalej osoloną wodą 1cm nad powierzchnię kaszy. Przykryj i poczekaj 5 minut. Po tym czasie rozdrobnij kaszę widelcem. Pęk pietruszki pokrój i wymieszaj z kaszą.
I to tylę wyłóż na talerz porcję kaszy i potrawki i gotowe!
SMACZNEGO :)

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo ładnie, a ile czasu trzeba by to przygotować?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wbrew pozorom bardzo niewiele około 30-40 minut!

    OdpowiedzUsuń