Przepisy

środa, 7 listopada 2012

Odkrywamy Wietnam, czyli SAJGONKI!

Dziś z Chin przenosimy się do Wietnamu. A tak jednym z najbardziej znanych dan są sajgonki.
Jak je przygotować?

Oto przepis!
Potrzebne nam będzie:
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 300g mięsa mielonego wieprzowego
- 100g makaronu ryżowego

- 2 łyżki mieszanki przypraw chińskich (anyż, goździki, cynamon, pieprz syczuański, kozieradka)
(jeśli nie macie takiej mieszanki wystarczy przyprawa 5 smaków dostępna w każdym sklepie)
- 4 suszone grzyby mun
- 1 jajko
- 200g kapusty pekińskiej
- 100 kiełków fasoli mung
- papier ryżowy
- olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:
Marchewkę pokroić w małe słupki, cebulę w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy mięso z cebulą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso będzie gotowe, przekładamy je do miseczki i na tej samej patelni obsmażamy marchewkę do średniej miękkości.
Grzyby mun namaczamy, i zostawiamy na pół godziny. Makaron przygotowywujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu ( najczęściej na 10 minut namaczamy w zimnej wodzie, a potem na chwilę zalewamy wrzątkiem na 1 minutę), następnie kroimy na mniejsze części. grzyby kroimy w kostkę, a kiełki na mniejsze kawałki. Kapustę drobno szatkujemy.
Wszytkie składniki farszu mieszamy, tj. mięso z cebulą, marchewkę, kapustę,makaron,grzyby i kiełki. Wbijamy jajko i dodajemy przyprawę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Papier ryżowy moczymy w letniej wodzie przez kilka sekund (UWAGA! KAŻDY MOCZYMY POJEDNYCZO I TUŻ PRZED NAKŁADANIEM FARSZU BO SĄ BARDZO DELIKATNE).
Na namoczony płat nakładamy farsz i dokładnie zawijamy.
Zawinięte sajgonki smażymy na głębokim tłuszczu i gotowe!
Smacznego!




3 komentarze:

  1. uwielbiam sajgonki!:) też niedawno robiłam w domu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Warto je robić w domu, bo to naprawdę łatwe i pyszne!
    I przynajmniej wiesz co jest w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też lubię! Ale takie domowe, z "chińczyka" bleee!

    OdpowiedzUsuń