Przepisy

piątek, 9 listopada 2012

Szczupak co ma ostre zęby :)


Dziś na obiad proponuje Wam szczupaka!
Przepis jest bardzo prosty, a rybka po prostu rozpływa się z ustach.
Do przygotowania potrzebne nam będą:
- 2 szczupaki
- pół pęczka pietruszki
- pół pęczka szczypiorku
- 3 łyżku bułki tartej
- 200g masła
- 400g szpinaku mrożonego w liściach
- 1 jajko
- pół łyżeczki chilli w płatkach
- 1 cytryna
- sól, pieprz.

Sposób przygotowania:
Rybkę sprawiamy, oczyszczamy z łusek. Tak przygotowaną rybę układamy w misce i skrapiamy sokiem wyciśniętym z całej cytryny i delikatnie solimy. Ostawiamy na 15 minut.
100g masła roztapiamy w rondelku, a następnie dorzucamy zamrożony szpinak. Przykrywamy i co jakiś czas mieszamy, aby szpinak się rozmroził i odparowała z niego pozostałość wody. Kiedy to nastapi przyprawiamy go solą pieprzem i chilli, a następnie dodajemy jajko i smażymy do momentu jego ścięcia, ciągle mieszając.
Pietruszkę i szczypior siekamy drobno i mieszamy razem z bułką tartą.
Na patelni rozpuszamy 100g masła (szczupak jest dośc suchą rybą i potrzebuje i lubi duuużo masełka;) )
Gdy się rozpuści układamy na niej rybę i odbkładamy przygotowaną mieszanką z ziół i bułki tartej. Smażymy 8 minut i przerzucamy na drugą stronę i tak samo okładamy mieszanką i znów dajmey jej 8 minut.
Po tym czasie ryba jest gotowa. Wykładamy ją na talerz i podajemy z przygotowanym szpinakiem!
Smacznego!

1 komentarz: