Przepisy

niedziela, 11 listopada 2012

Niedzielny obiad

Dziś czas na szybki prosty obiad.
Czyli Niedzielny Schabowy Inaczej :)
 

Do przygotowania potrzebne nam będą:
- 4 kotlety ze schabu
- 4 kromki starego chleba
- pół pęczka pietruszki
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 jajka
- 100g kapusty białej
- 2 marchewki
- pół pora (biała część)
- 1 jabłko
- 200g jogurtu naturalnego
- 100g majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 500g ziemniaków
- 100ml śmietany 30%
- 100ml tłustego mleka
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Kotlety rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem i odkładamy na 15 minut.
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Kapustę drobno szatkujemy i delikatnie solimy i zostawiamy na 10 minut.
Marchewkę obieramy i ściermy do kapusty na tarce o grubych oczkach.
Pora kroimy w cienkie talarki, ścieramy do niego obrane jabłko, skrapiamy odrobiną soku z cytryny aby nie ściemniało.
Majonez mieszamy z jogurtem. Połowę sosu wlewamy do kapusty i marchewki, dokładnie mieszamy  i obficie przyprawiamy pieprzem.
Do drugiej części sosu dokładamy łyżeczkę musztardy i dodajemy do pora z jabłkiem, dokładnie mieszamy i przyprawiamy delikatnie pieprzem.
Chleb rozdrabniamy na okruchy (najlepiej blenderem), mieszamy z poszatkowaną pietruszką i bułką tartą.
W głębokim talerzu rozbełtujemy 2 jajka i panierujemy kotlety. Najpierw w jajku a potem w panierce z chleba, pietruszki i bułki tartej. Smażymy na bardzo małym ogniu aby nam się nie przypaliły.
Ziemniaki odsączamy z wody. Ugniatamy ze śmietaną i mlekiem do konsystencji puree.
I obiad gotowy. Wykładamy na talerz porcję puree, kotleta i 2 rodzaje surówek.
Smacznego!


2 komentarze: