Przepisy

poniedziałek, 5 listopada 2012

Cykl Kuchnie Świata

Zaczynamy nowy cykl porad i przepisów!
KUCHNIE ŚWIATA!


W tym tygodniu zajmiemy się kuchnią AZJATYCKĄ.
Kuchnia pochodząca z dalekiej Azji jest niezwykle charakterystyczna i znacznie różni się od tej, do której jesteśmy na co dzień przyzwyczajeni. Ma to z pewnością związek z tym, że w kuchni orientalnej używa się innych składników, służących do przygotowania potraw.
Najbardziej znane kuchnie, jakie wywodzą się z obszaru azjatyckiego, to ta z Japonii, Chin, Tajwanu i Indii. Jedyne, co łączy wszystkie te kuchnie to fakt, że używa się w nich bardzo dużo warzyw i przypraw. Cechą charakterystyczną kuchni orientalnej jest prostota w przygotowaniu potraw i ich szybkość przyrządzania. W Japonii, Chinach i Tajwanie głównym elementami posiłków są ryby i owoce morza. Oczywiście nie można zapomnieć o podstawowym składniku dań – ryżu. Kuchnia orientalna jest lekkostrawna i bardzo zdrowa.

Już niebawem zapraszam na NIEZBĘDNIK AZJATYCKI, czyli garść porad i podstawowych informacji na temat tej kuchni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz