Przepisy

piątek, 16 listopada 2012

Pierogowo, czyli pierogi z sosem budyniowym

Lepienie pierogów to fajna zabawa i moment odstresowania dla mnie.
Polecam Wam więc, abyście pierogi robili sami.
Dziś pyszne pierogi na słodko.
Jest to zmodyfikowany przeze mnie przepis na pierogi wg.Winiary
Do przygotownia potrzebne nam będą:
- 60 dag mąki
- 1,2 szklanki ciepłej wody
- 1  żółtko
- szczypta soli
- 1/3 kostki miękkiego masła
- 2 łyżki budyniu śmietankowego
- 200ml śmietanki 36%
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki mleka

  • 250 g białego sera
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 g rodzynek


  • Czytaj więcej: Pierogi z sosem budyniowym - jak zrobić? Przepisy na dania główne Winiary
    Follow us: Winiary on Facebook
    - 150g mascarpone
    - 100g twarożku waniliowego
    - 1 żółtko
    - 50g rodzynek
    - 100g cukru
    Sposób przygotowania:
    Zaczniemy od przygotowania ciasta na pierogi.
    Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy żółtko i sól.
    Wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając wodę.
    Kiedy składniki się połączą dodajemy miękkie masło i podsypując mąką wyrabiamy do czasu, aż stanie się gładkie.
    Mascarpone wymieszać z twarożkiem i cukrem. Dodać rodzynki
    Ciasto pierogowe dzielimy kulę na ćwiartki - trzy części zawijamy w folię i odkładamy na bok, a jedną wałkujemy na cienki placek. Wycinamy kwadraty, trójkąty lub koła, nakładamy farsz, zlepiamy i wrzucamy pierogi na osolony wrzątek.
    Teraz przygotowujemy sos budyniowy.
    Proszek budyniowy rozprowadzamy na mleku. Śmietankę zagotowujemy z cukrem i dodajemy budyń z mlekiem.
    ser utrzeć z cukrem, żółtkiem i 2 łyżeczkami proszku budyniowego, dodać rodzynki.

    Czytaj więcej: Pierogi z sosem budyniowym - jak zrobić? Przepisy na dania główne Winiary
    Follow us: Winiary on Facebook


  • 250 g białego sera
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 g rodzynek


  • Czytaj więcej: Pierogi z sosem budyniowym - jak zrobić? Przepisy na dania główne Winiary
    Follow us: Winiary on Facebook

    2 komentarze:

    1. Wspaniale wyglądają te pierożki, mniam :)
      Super blog

      OdpowiedzUsuń
    2. po raz pierwszy spotykam się z tego typu przepisem, chodzi oczywiście o oryginalne nadzienie... tanona

      OdpowiedzUsuń