Lepienie pierogów to fajna zabawa i moment odstresowania dla mnie.
Polecam Wam więc, abyście pierogi robili sami.
Dziś pyszne pierogi na słodko.
Jest to zmodyfikowany przeze mnie przepis na pierogi wg.Winiary
Do przygotownia potrzebne nam będą:
- 60 dag mąki
- 1,2 szklanki ciepłej wody
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1/3 kostki miękkiego masła
- 2 łyżki budyniu śmietankowego
- 200ml śmietanki 36%
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki mleka
- 150g mascarpone
- 100g twarożku waniliowego
- 1 żółtko
- 50g rodzynek
- 100g cukru
Sposób przygotowania:
Zaczniemy od przygotowania ciasta na pierogi. Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy żółtko i sól.
Wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając wodę.
Kiedy składniki się połączą dodajemy
miękkie masło i podsypując mąką wyrabiamy do czasu, aż stanie się
gładkie.
Mascarpone wymieszać z twarożkiem i cukrem. Dodać rodzynki
Ciasto pierogowe dzielimy kulę na ćwiartki - trzy części zawijamy w folię i
odkładamy na bok, a jedną wałkujemy na cienki placek. Wycinamy
kwadraty, trójkąty lub koła, nakładamy farsz, zlepiamy i wrzucamy
pierogi na osolony wrzątek.
Teraz przygotowujemy sos budyniowy.
Proszek budyniowy rozprowadzamy na mleku. Śmietankę zagotowujemy z cukrem i dodajemy budyń z mlekiem.
Wspaniale wyglądają te pierożki, mniam :)
OdpowiedzUsuńSuper blog
po raz pierwszy spotykam się z tego typu przepisem, chodzi oczywiście o oryginalne nadzienie... tanona
OdpowiedzUsuń