Przepisy

wtorek, 6 listopada 2012

Kaczka po chińsku

Kaczka ma wspaniałe mięso. Chciałam Wam więc pokazać przepis na pyszną kaczkę po chińsku.
Przepis prosty, łatwy i przyjemny, no i oczywiście jaki pyszny!

Do przyrządzenia potrzebne nam będą:
- 2 piersi z kaczki
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki ryżowej
- 200g makaronu spaghetti
- 50 ml sosu sojowego
- 1 łyżka imbiru startego
- garść kolendry świeżej
- 2 marchewki
- 100 g fasolki
- pół pora
- 100 g kukurydzy
- 100 g groszku
- 100 g czerwonej papryki

Sposób przygotowania:
Piersi z kaczki nacinamy w poprzek w krateczkę. przygotowywujemy marynatę z sosu sojowego, imbiru i kolendry. Zostaw na 20 minut.
Ugotuj makaron. Pokrój marchewkę w kostkę,fasolkę na mniejsze częsci, pora w krążki.
Wrzuć na patelnie i smaż do średniej miękkości (al dente). Kiedy będą gotowę dorzuć kukurydzę, gorek i paprykę. Smaż jeszcze 3 minuty.
Kaczkę panierujemy w wymieszanych mąkach i smażymy na głębokim oleju aż będzie rumiana.
Warzywa podlewamy odrobiną wody i dodajemy sos sojowy i makaron. Wszystko mieszamy i smażymy jeszcze 2 minuty.
Kaczkę odsączamy z tłuszczu i osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w plastry i układamy na talerzu. Obok wykładamy porcję makaronu i gotowe!
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Mmmm po chińsku , mmmm kaczka! To dla mnie! :P

    OdpowiedzUsuń
  2. przyznam szczerze, że...kaczki w życiu nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  3. @Zuza jeśli nie jadłaś to koniecznie trzeba spróbować
    @Daniel, dokładnie tak jak mówisz kaczka jest mmmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czy ktos zrobił ten przepis? czy tylko takie puste gadanie ?

    OdpowiedzUsuń