Przepisy

niedziela, 4 listopada 2012

Czary Mary, Riki TRIKI

Z pewnością nie jeden raz chciałyście wyrzucić wszystko przez okno, rozbić talerze i zostawić wszystko w diabły.
Powód?
Niepowodzenie w kuchni.
Niestety drobne potknięcia zdarzają się każdemu, nawet mistrzom garnka!
Dziś chciałam Wam przedstawić kilka trików które uratują Was przed katastrofą.

Owoce i warzywa


  • Zioła i sałata są już lekko zwiędnięte?
    Włóż je do zimnej wody z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej, a odzyskają swą świeżość.


  • Kalafior, czy kapusta nieprzyjemnie pachną podczas gotowania.
    Jak sobie z tym poradzić?
    Wrzuć na chwilę do garnka kawałek suchej skórki chleba, a następnie ją wyjmij.


  • Aby skórka cytryny albo pomarańczy podczas ścierana nie przyklejała się do tarki, wystarczy wcześniej posmarować powierzchnię tarki odrobiną oliwy.


  • Co zrobić żeby pieczarki nie ściemniały i wciąż był bielusieńkie?
    Po oczyszczeniu skrop je sokiem z cytryny. Nie ściemnieją.
    Tak samo możesz zrobić z  jabłkami, gruszkami, bananami i selerem.
  • Co zrobić, aby ziemniaki w mundurkach nie pękały podczas gotowania?
    Dodaj do wody kilka kropel octu.
     
  • Co zrobić abyś nie zalewała się łzami podczas krojenia cebuli?
    Wystarczy przed szatkowaniem włożyć ją do lodówki na pół godziny albo do zamrażalnika na kilka minut.


  • Co zrobić, żeby drobne owoce nie kleiły się podczas zamrażania?
    Najpierw trzeba je umieścić na plastikowej lub styropianowej tacce albo talerzyku, potem zapakować i dopiero włożyć do zamrażarki.
  • Mięso i ryby


  •  Mięso natarte sokiem z cytryny szybciej zmięknie podczas smażenia, gotowania, duszenia lub pieczenia. Z kolei ryba natarta sokiem cytrynowym będzie znacznie delikatniejsza w smaku.


  • Pieczony drób będzie miał złocistą i chrupiącą skórkę, jeśli na kwadrans przed końcem pieczenia posmarujesz go stopionym masłem, miodem lub natrzesz go kostką lodu.


  • Mamy radę dla osób, którym ciemnieje rosół podczas gotowania. Zbierz szumowiny łyżką, a do garnka dodaj: albo malutką obraną cebulę albo kilka kostek lodu – w pewnym odstępie czasowym.


  • Panierka na kotletach czy rybach będzie się lepiej trzymać, jeśli porcje gotowe do smażenia wstawisz na około pół godziny do lodówki.


  • Zawsze smaż ryby bez przykrycia. Tylko wtedy będą chrupkie. I pamiętaj, że nie powinno się smażyć na jednej patelni różnych rodzajów ryb.


  • Przesoliłaś zupę? Dodaj do niej jeden lub dwa obrane surowe ziemniaki i ponownie zagotuj.


  • Mięso podczas smażenia nie zrobi się łykowate, jeśli będziesz je podlewać tylko ciepłym płynem; najlepiej sosem albo rosołem.


  • Świeżą rybę łatwiej obierzesz z łusek, jeśli wcześniej pokropisz ją octem i odstawisz na około 10 minut.
     
  • Ryba szybko się rozmrozi, jeśli zalejesz ją mlekiem lub wodą mineralną.

  • Jajka, śmietana, mleko, ser


  • Żeby jajka smażone na patelni nie przywierały do dna, na rozgrzanym tłuszczu trzeba najpierw zrumienić szczyptę mąki. Pamiętaj również, żeby jajka sadzone będą lśniące i miały zwartą konsystencję, NIE można ich solić podczas smażenia.


  • Jajka nie pękną podczas gotowania, a także łatwiej później obiorą się ze skórki, jeśli dodasz do wody szczyptę soli lub kilka kropel soku z cytryny. Z pęknięciem poradzisz sobie także, jeśli na czubku jajka zrobisz maleńką dziurkę przed ugotowaniem.


  • Prosty trik: miękki ser żółty łatwiej zetrzesz na tarce, jeśli wcześniej włożysz go na pół godziny do zamrażarki.
     
  •  Żeby zabielana śmietaną zupa się nie zwarzyła, można wymieszać ją wcześniej z 2-3 łyżkami mleka, najlepiej słodkiego.
     
  •  Mleko nie wykipi, jeżeli ścianki garnka posmarujesz mlekiem lub margaryną na wysokości około 5 cm ponad powierzchnią mleka.
     
  •  Surowe żółtka przed dodaniem do gorącej zupy należy lekko ubić z odrobiną wody lub mleka – dzięki temu nie zetną się w mało apetyczne skrzepy.


  • Sposób na wysuszony ser żółty: wystarczy zalać go świeżym mlekiem i odstawić na kilka godzin.
     
  • Śmietanka dobrze się ubije, jeśli wcześniej zostanie porządnie schłodzona, a podczas ubijania dodasz szczyptę soli. Pamiętaj także o schłodzeniu miski i trzepaczki. I nigdy nie ustawiaj miksera na najwyższe obroty, bo zamiast piany zrobi się masełko.

  • Słodkości



  • Sposób na wysuszony ser żółty: wystarczy zalać go świeżym mlekiem i odstawić na kilka godzin.
     
  • Podczas pieczenia ciasta drożdżowego warto wstawić do piekarnika blaszaną miskę z wodą. W ten sposób ciasto nie będzie zbyt suche.
     
  • Posyp powierzchnię świeżo przygotowanego budyniu cukrem – nie wytworzy się na nim kożuch.
     
  • Jeśli ciasto z polewą wstawisz do lodówki, polewa straci połysk. I pamiętaj, że ciasta z polewą dłużej zachowują wilgotność.
     
  • W cieście pojawiły się grudki? Dodaj do niego kilka kropli oliwy lub oleju!
     
  • Wilgotne i miękkie ciasta biszkoptowe i torty łatwiej się pokroją, jeśli wcześniej zanurzysz nóż w ciepłej wodzie.
     
  • Ciasto łatwiej wydobędziesz z formy, jeśli po wyjęciu z piekarniku blachę postawisz na mokrej ściereczce lub zanurzysz ją na chwilę w wodzie.
     
  • Placek owocowy nie będzie miał zakalca i będzie kruchy, jeśli przed ułożeniem owoców posmarujesz jego wierzch lekko ubitym białkiem oraz oprószysz mąką.

  • Inne


  • Chleb dłużej zachowa świeżość, gdy do pojemnika, w którym go przechowujesz, wstawisz świeże jabłko.


  • Tłuszcz nie będzie pryskał na patelni, jeżeli dodasz do niego szczyptę soli!


  • W pojemnikach z mąką, kaszą i ryżem nie zalęgną się szkodniki, jeśli włożysz do środka po listku laurowym.


  • Ciasto lepi się do wałka? Przykryj je folią spożywczą lub papierem śniadaniowym i dopiero rozwałkuj.


  • Dobre efekty daje także włożenia wałka do lodówki na pół godziny. Filiżanki i szklanki z ciemnym nalotem od kawy lub herbaty najlepiej czyścić solą.
     
  •  Aby podczas smażenia na patelni tłuszcz nie pryskał warto posypać ją odrobiną soli.
  • Jeśli chcesz pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z dłoni (np. po sprzątaniu) umyj je sokiem z cytryny. Sok z cytryny świetnie też wybawia przebarwienia na dłoniach powstałe na skutek obierania warzyw.
  • Jeśli chcesz odświeżyć sztućce ze stali nierdzewnej włóż je do wody w której gotowały się ziemniaki. Potem umyj i wytrzyj do sucha. Sztućce będą jak nowe.




  • 2 komentarze:

    1. Niketore z tych trikow znalam, ale wyczytalam kilka nowosci, ktore napewno przydadza sie w mojej kuchni :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Fajne rady, a kącik ma nazwę zupełnie jak mój blog: Czary Mary Gary...;)Pozdrawiam!

      OdpowiedzUsuń