Przepisy

czwartek, 8 listopada 2012

Malinowe Cupcake

Kiedy za oknem szaro i ponuro warto pokolorować sobie świat czymś pysznym.
Moja dzisiejsza propozycja to malinowe i proste cupcake :)

 Do ich przygotowania potrzebne nam będą:
- 400ml+200ml mleka
- 100g jogurtu naturalnego lub maślanki
- 1 jajko
- 100ml oleju słonecznikowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g+100g cukru
- 200-400g mąki
- 1 budyń waniliowy
- 100g malin
- 100g masła


Sposób przygotowania:
Na ciasto mieszamy najpierw wszyskie mokre składniki, czyli: 200ml mleka, jogurt, jajko i olej. Gdy składniki będą już dobrze wymieszane dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Gdy znów wszystko razem się dobrze wymiesza dodajemy stopniowo mąkę do osiągnięcia gęstej masy.
(masa musi trzymać się na łyżce ale być w miarę lepka)( na zdjęciu widać konsystencję masy) :)
Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy masą do 2/3 wysokości. Wstawiamy do nagrzenego do 180stopni piekarnika i pieczemy około 15-20 minut do "suchego patyczka".
W tym czasie przygotowujemy masę na wierzch babeczek.
Gotujemy budyń na odorobinie miejszej ilości mleka (na opakowaniu jest zazwyczaj 500ml więc używamy 400ml).
Masło ucieramy z cukrem, a gdy stanie się już gładką masą dodajemy maliny i budyń. Mieszamy wszystko dokładnie.
Tak przygotowaną masą dekorujemy wystudzone babeczki i gotowe!


2 komentarze:

  1. pamiętam, robiłam podobne jak jeszcze było lato a maliny były świeże :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dlatego, gdy sezon był w pełni zrobiłam zapasy i teraz można korzystać :)

    OdpowiedzUsuń