Przepisy

niedziela, 18 listopada 2012

Korzenny łosoś z pikatno-miodowo-imbirową dynią i puree ziemniaczano-selerowym o cytrynowej nucie.

Dziś będzie rozgrzewająco, łososiowo i jesiennie, a przede wszystkim jak zwykle bardzo pysznie.
A więc przepis na korzennego łososia z pikatno-miodowo-imbirową dynią i puree ziemniaczano-selerowym o cytrynowej nucie.

Aby przygotować danie dla 4 osób potrzebne nam będą:
- 500g filetu z łososia
- 400g dyni
- 2 marchewki
- 1/2 małego pora
- 2 gruszki
- pęczek pietruszki
- 2 łyzki miodu
- 2 pomarańcze
- 1 łyżka masła
- 400g ziemniaków
- 200g selera
- 100ml śmietany 36%
- 1 cytryna
- 2 małe szczypty chilli w płatkach
- rozmaryn
- mały korzeń imbiru
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Ziemniaki i seler obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Tuż przed końcem gotowania wyciskamy do nich sok z połowy cytryny.
Łososia kroimy na 4 porcje, solimy pieprzymy, posypujemy przyprawą do piernika i wrzucamy gałązkę rozmarynu . Ścieramy również na niego odrobinę imbiru i zalewamy wyciśniętym sokiem z 1 pomarańczy. Zostawiamy na 15 minut.
Dynię, marchewkę i gruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Masło roztapiamy w rondelku. Wrzucamy marchewkę, dynię i gruszkę, wlewamy sok wyciśnięty z drugiej pomarańczy i dusimy na małym ogniu aż delikatnie zaczną miekknąć.
Dorzucamy pokrojonego w plasterki pora i smażmy jeszcze przez 2 minutki. Natkę pietruszki siekamy i dorzucamy do dyni. Dodajemy miód, chilli, odrobinę startego imbiru i szczyptę soli.
Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez 2 minuty.
Ugotowany seler i ziemniaki odcedzamy, dodajemy sok z drugiej połowy cytryny i śmietanę i ugniatamy na puree.
Łososia wyciągamy z marynaty i smażymy na patelni grillowej. (Pamiętając aby smażyć najpierw od strony skóry)
I danie gotowe.
Wykładamy na talerz porcję puree, dyni i łosia.

8 komentarzy:

  1. łosoś to jest to :) pozdrawiam i zapraszam na ryby z grilla http://www.zgrilla.pl/szaszlyki-z-lososia-z-salsa/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam łososia pod każdą postacią. Twój zachęca, do tego świetnie dobrane dodatki.
    Pozdrawiam
    http://kulinarnyja.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie :)

    zapraszamy: http://chwilasmaku.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka, z pewnością wypróbuję. A ja zapraszam do siebie na tartę bezowo-porzeczkową. :-) www.kawiarniaalicji.blog.pl/2014/09/20/tarta-bezowo-porzeczkowa/

    OdpowiedzUsuń